برای درک بهتر مفهوم کالای تندمصرف، بهتر است ابتدا تعریف کوتاهی از کالای مصرفی داشته باشیم. کالای مصرفی، کالایی است که پس از تولید، به دست مصرفکنندهی نهایی میرسد. در واقع کالای مصرفی محصول نهایی فرآیند تولید و ساخت میباشد که پس از تولید در فروشگاه ها در معرض دید مصرف کنندهی نهایی قرار می گیرد. لباس، جواهرآلات، مواد غذایی، دو چرخه و لوازم خانه مانند یخچال و تلویزیون، همه مثال هایی از کالای مصرفی هستند. اما در مقابل لولهی مسی، هر چند که طی فرآیند پیچیده تولید ساخته شده است، یک کالای مصرفی به حساب نمی آید زیرا پس از تولید برای ساخت محصولات دیگر به فروش می رسد.
کالاهای تندمصرف یا (FMCG (Fast Moving Consumer Goods، زیر مجموعه ای از کالاهای مصرفی هستند که نسبتا ارزان بوده و در زمان کوتاهی به فروش می رسند. اقلامی مانند لبنیات، میوه و سبزیجات، نوشیدنیها، برخی از داروها و… نمونههایی از این کالاها هستند. این کالاها معمولاً عمر مصرف کوتاهی نسبت به سایر کالاها دارند و زودتر مصرف میشوند. به همین دلیل ، کانالهای توزیع در رساندن مناسب و بهموقع کالا به مصرفکنندگان نهایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. کانالهای توزیع، نقش بسیار مهمی در صنعت کالاهای تندمصرف یا FMCG ایفا میکنند. استفادهی بهینه از کانالهای توزیع در این صنعت باعث میشود تا مصرفکنندگان، دسترسی آسانتری به اینگونه کالاها داشته باشند. مهمترین وظایف کانالهای توزیع در صنعت کالاهای تندمصرف یا FMCG به شرح زیر است:
- برقراری ارتباط با عمدهفروشان و خردهفروشان و ارائهی اطلاعات راجع به هر محصول.
- تهیهی بستهبندی، حمل کالا و سفارشگیری از مشتریان.
- حمل و تحویل کالا از تولیدکننده به عرضهکننده و خردهفروش و درنهایت به مصرفکنندگان نهایی.
- ارائهی سبد کالای موردنیاز مصرفکنندگان با توجه به پیشبینی بازار آینده.
- ارائهی خدمات پشتیبانی.
امروزه، تولیدکنندگان به دنبال افزایش هماهنگی میان محصولات تولیدشده و روند بازار هستند. بههمین دلیل، یکی از اساسیترین نکات در پخش کالاهای FMCG، زمان تحویل کالا به مصرفکنندگان نهایی است. از سوی دیگر، عوامل مؤثری در بهرهوری کانالهای توزیع تأثیرگذار هستند که مهمترین آنها عبارتست از: حجم بازار، مدتزمان فرسودگی محصول (عمر محصول)، نظم در توزیع کالا، حملونقل ارزانقیمت، شهرت برند، ارائهی تخفیف برای توزیعکنندگان، حاشیهی سود بالا برای عمدهفروشان و خردهفروشان. شرکت پخش عقاب با دریافت اطلاعات اولیه از تامینکنندگان کالا و تدوین اهداف تحقیقات بازار، همواره درصدد ایجاد فضایی مناسب برای عرضهی کالا به مشتریان نهایی تلاش میکند. همچنین، با اجرای عملیات فروش بر مبنای برنامهی جامع بازاریابی، تولیدکنندگان را از آخرین تغییرات در روند فروش محصولات مطلع میسازد.